niedziela, 23 lipca 2017

Kluby z NHL váhajú a českí hokejisti musia s cenou dole

Tohtoročné situácia na prestupovom trhu NHL je zvláštne. Po prvej vlne, v ktorej si tímy rozobrali najväčšie hviezdy, je v zámorí mŕtvo. Kluby oveľa viac premýšľa o každej investícii, skrátka nechcú urobiť zlý krok.

A tak sa mnohé z nich uchyľuje k šalamounskému riešenia: ponúka voľným hráčom skúšobné obdobie. Nič im nezaručuje, len im ponúka príležitosť ukázať sa na prípravnom kempe, ktorú buď využijú, alebo nie. Je to logické: manažéri sa nechcú spáliť u hráčov, ktorí si v lige síce už určité meno vypracovali, avšak ich výsledky a výkony v posledných rokoch príliš nepřesvědčovaly.

Práve na skúšku chceli vziať napríklad Marka Židlického do New Yorku Islanders, českému obrancovi sa však do tejto varianty príliš nech celo.Aj preto je stále bez práce, hoci sa v priebehu leta hovorilo aj o záujme z Bostonu alebo New Jersey. Tam je však situácia podobná.

Židlický si však odmietnutie môže dovoliť, pretože je zmierený s tým, že s hokejom skončí úplne (v kuloároch sa hovorí ešte o návrate do materského Kladna). Horšie sú na tom však mladší borci ako trebárs Tomáš Fleischmann.U nich chcú kluby vyčkávací taktikou docieliť zníženie ceny na minimum: skrátka dúfajú, že hokejistom dôjde trpezlivosť a pristúpi na menšie peniaze.

Ísť na skúšku, to je často jediné riešenie…

Práve o Fleischmanna nie je v NHL veľký záujem, úlohu hrajú predovšetkým jeho výkony z posledných sezón, v ktorých sa trápil čoby jeden z najlepšie platených hráčov Floridy a neskôr aj po prestupe do Anaheimu.

Nervózny už je tiež Jiří Tlust� �, ktorý dlhší čas rokuje s Carolinou. Tá mu pritom na jar ponúkala solídne podmienky, on je však odmietol: myslel si, že má na viac. Bol to omyl, ktorého dnes ľutuje.Klub teraz vymýšľa, ako ušetriť čo najviac peňazí pod platovým stropom a Tlustý musí zostávať v neistote. Aj jeho zrejme čaká presviedčania na prípravnom kempe bez akejkoľvek istoty.

Záujemcovia odinakiaľ sa totiž nehrnú, a tak nie je vylúčený presun do Európy, resp. KHL, ktorá by mu ponúkla výhodnejšie finančné podmienky.

Martin Havlát (vľavo) bude bojovať na skúške v Ottawe, Jiří Tlustý možno podstúpi to isté v Caroline.

Na prípravnom kempe bude chcieť presvedčiť aj Martin Havlát. K nemu sú za posledné roky všetci manažéri skeptickí, a to predovšetkým kvôli jeho neustálym zraneniam.Vyzeralo to, že poslednú šancu dostal už vlani v New Jersey, kde svoj osud neporazil, nakoniec sa však ozvala Ottawa.

Kl ub, ktorý si ho v roku 1999 vybral na drafte a kde zažil skvelé roky. Tahle šanca Havláta povzbudila, pretože bol rozhodnutý ukončiť kariéru. Trmácať sa do Európy sa mu už nechcelo, hoci o ponuky by tu núdzu nemal.

…úspech to však nezaručí

Avšak skúška je jedna veľká neznáma, u ktorej je väčšia šanca, že neuspejete. Vlani sa o tom presvedčil napríklad Tomáš Kaberle, ktorý to skúšal najprv na kempe New Jersey a neskôr v priebehu sezóny u Rangers, ktorý trápila rozsiahla maródka obrancov.Ani tam však neuspel.

Na podobný vývoj sa pomaly môže začať pripravovať aj Jan Hejda, ktorému skončila zmluva v Colorade, kde o neho už nestojí. Záujemcovia sa nehrnú a je možné, že sa slávistický odchovanec nakoniec rozhodne ukončiť kariéru. Hranie v Európe totiž moc nepripadá do úvahy kvôli rodine, ktorá sa za morom usadila.

Keď bola posledná výluka v NHL, Hejda zostal za oceánom, hoci o neho bol v Európe záujem a moc po ňom túžil v Slavii treba Vladimír Růžička, na ktorého zvyčajne veľa dá. Aj to sú vodítka, ktoré naznačujú možný vývoj, Hejda je navyše finančne zabezpečený a tiež realistický. Vie, že šanca v NHL už nie je veľká.

Veď sa v jeho súvislosti cez celé leto neobjavila jediná zmienka o záujme niektorého z klubov.O moc lepšie na tom nie je ani Martin Erat, o pár rokov mladší borec, ktorý sa tiež bude musieť veľmi snažiť, aby zaujal.

Na jedinú kartu vsádza Michal Rozsíval - rád by zostal v Chicagu, s ktorým už dlhšiu dobu rokuje. Lenže žiadny výrazný posun (aj vzhľadom k jeho zdravotnému stavu) zatiaľ nenastal. Najviac bude záležať na tom, či po rekonvalescencii presvedčí na ľade, zaujímavé ponuky odinakiaľ zatiaľ nedorazili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz